Recept na tuto dobrůtku jsem našel v Intersparu.
Suroviny:1 hrnek polohrubé mouky + troška na vysypání formy
1/2 - 3/4 hrnku bílého cukru
3 vejce
100g másla + troška na vymazání formy
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
na sirup:
1 hrnek jablečného moštu (použil jsem Lažanský Rubín v biokvalitě)
2 lžíce hnědého cukru (já použil palmový)
1 lžička mleté skořice
kůra z 1 citronu
šťáva z 1/2 citronu (volitelně)
Pro servírování:
Ušlehaná smetana nebo alternativně zakysanka
troška mleté skořice
Postup:Formička na biskupský chlebíček se vymaže máslem a vysype moukou.
Z vajec a cukru se vyšlehá hustší pěna, do ní se vmíchá mouka, rozpuštěné vlažné máslo a prášek do pečiva a špetka soli. Těsto se nalije do formičky a dá se do trouby vyhřáté na 200°C na 25-30 minut péct.
Mezitím se v hrnci zahřeje mošt, hnědý cukr, citronová kůra a skořice. Za stálého míchání se vaří do zhoutnutí do konzistence sirupu. Pokud je sirup příliš sladký, může se chuť vyladit trochou citronové šťávy.
Upečená buchta se vyklopí z formičky a nechá se asi 10 minut zchladnout. Poté se do formičky vrátí, zhusta se propíchá špejlí a na propíchanou část se nalije rovnoměrně sirup, který se nechá nejméně půl hodiny vsakovat.
Podává se na talířku s troškou šlehačky nebo zakysané smetany, jemně posypané skořicí.
Musím říct, že výsledek vysoce převyšuje námahu
P.S.: Cukr je již redukován na mojí obvyklou polovičku