Fórum Šéfkuchař

Víc lidí víc ví
Právě je 28. 3. 2024 14:44

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Štavnatá buchta
Odeslat příspěvekNapsal: 9. 6. 2010 18:29 
Offline
Návštěvník
Uživatelský avatar
Recept na tuto dobrůtku jsem našel v Intersparu.

Suroviny:
1 hrnek polohrubé mouky + troška na vysypání formy
1/2 - 3/4 hrnku bílého cukru
3 vejce
100g másla + troška na vymazání formy
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli

na sirup:
1 hrnek jablečného moštu (použil jsem Lažanský Rubín v biokvalitě)
2 lžíce hnědého cukru (já použil palmový)
1 lžička mleté skořice
kůra z 1 citronu
šťáva z 1/2 citronu (volitelně)

Pro servírování:
Ušlehaná smetana nebo alternativně zakysanka
troška mleté skořice

Postup:
Formička na biskupský chlebíček se vymaže máslem a vysype moukou.
Z vajec a cukru se vyšlehá hustší pěna, do ní se vmíchá mouka, rozpuštěné vlažné máslo a prášek do pečiva a špetka soli. Těsto se nalije do formičky a dá se do trouby vyhřáté na 200°C na 25-30 minut péct.

Mezitím se v hrnci zahřeje mošt, hnědý cukr, citronová kůra a skořice. Za stálého míchání se vaří do zhoutnutí do konzistence sirupu. Pokud je sirup příliš sladký, může se chuť vyladit trochou citronové šťávy.

Upečená buchta se vyklopí z formičky a nechá se asi 10 minut zchladnout. Poté se do formičky vrátí, zhusta se propíchá špejlí a na propíchanou část se nalije rovnoměrně sirup, který se nechá nejméně půl hodiny vsakovat.

Podává se na talířku s troškou šlehačky nebo zakysané smetany, jemně posypané skořicí.

Musím říct, že výsledek vysoce převyšuje námahu ;-)

P.S.: Cukr je již redukován na mojí obvyklou polovičku

_________________
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Štavnatá buchta
Odeslat příspěvekNapsal: 9. 6. 2010 18:48 
Offline
Návštěvník
Uživatelský avatar
Hmmm recept na využití dosud nevyužité formy na biskupský chlebíček :-D zítra si ho v práci vytisknu..


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Štavnatá buchta
Odeslat příspěvekNapsal: 9. 6. 2010 21:04 
Offline
Návštěvník
Uživatelský avatar
pošlu Ti taky ten originální recept+nějaké poznatky k němu. Mimochodem, nezbyl mi ani kousek - přátelé ochutnávali opravdu vydatně. Čili zítřejší sladký oběd padá

_________________
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!


Nahoru
 Profil   
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přeskočit na:  
Podmínky pro užívání služby informační společnosti | Informace o zpracování osobních údajů | Cookies
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group