KorpusSuroviny: 3/4 hrnku hladké mouky, 1/4 hrnku cukru moučky, špetku soli, 2 lžíce rozdrcených mandlí, půlku másla (doporučuji neztuhlého z ledničky
), jeden žloutek, 3 - 4 lžíce olivového oleje.
Promíchat mouku, cukr, mandle a sůl, přidat máslo, žloutek, olej a hezky vypracovat, jde to poměrně dobře a hezky se s tím pracuje. Pak těsto hezky vytvarovat v tenčí vrstvě do koláčové formy.
Nechat pulhodinku odstat na chladnejsim miste, aby těsto ztuhlo, troubu rozehřát na 220°C a péct cca 12 minut (a fakt si to hlídat, ať vám to nezhnědne moc, jako mně)
NáplňSuroviny: 4 - 6 citronů (dle velikosti), 2 lžičky kukuřičného škrobu, 1/2 - 3/4 hrnku krystalového cukru (dle požadované sladkosti, při půlce není ještě zabitá kyselost citronu), dvě vejce celá a dva žloutky, druhá půlka másla, dvě lžíce olivového oleje
Nastrouhat cca lžíci citronové kůry, vymačkat citrony a v kastrůlku metličkou smíchat s kůrou, škrobem, cukrem a vejci. Postavit na mírný oheň a za stálého míchání pomalu přivést k varu. Dvě minutky nechat pobublat a míchat. Pak odstavit, přidat máslo s olejem a metlou vyšlehat dohladka.
Na ozdobu osmažte pár koleček citronu z obou stran a zasypte třtinovým cukrem...a necht ho rozpustit, pak nasázet na dort.
NAkonec nalít na korpus a nechat v chladu pořádně vychladit a ztuhnout (několik hodin, když se nechá do druhého dne, jediné lépe, těsto zvláční)
Tady foto, jak už jsem zmínil, přehnal jsem to s pečením, radši bych to světlejší a citrony na ozdobu s emi nepodařilo nasázet nějak moc hezky, ale bylo to dobré
Předpokládám, že se dají podobné dorty dělat s různým ovocem, asi příště zkusím pomerančový