Fórum Abeceda zahrady

Víc lidí víc ví
Právě je 19. 4. 2024 06:36

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2, #  Další stránka
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Rybíz a recepty na jeho využití
Odeslat příspěvekNapsal: 1. 5. 2007 17:47 
Offline
Návštěvník
Uživatelský avatar
Už se nám začínají nalévat kuličky rybízu, tak zakládám tuto diskuzi jak ho využít. Podělte se o recepty na jeho zpracování. :)

_________________
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku:
Odeslat příspěvekNapsal: 5. 5. 2007 12:25 
Offline
Moderátorka
Uživatelský avatar
Máme rodinný skvělý recept - kdo jej vyzkoušel, chválil a mlaskal. :D
ČAJ Z RYBÍZU
Potřebujeme 1 kg rybízu, 80 dkg cukru, vanilínový cukr (jedno balení) a skořici. Vše dohromady vaříme 10 minut. Potom mírně zchladíme a přidáme 6 lžic rumu. Směs plníme do sklenic a do každé navrch přidáme lžíci rumu.

No a v zimě, když si chcete udělat čaj, dáte do hrníčku či skleničky tak dvě tři lžičky této směsi (jak má kdo rád) a zalijete horkou vodou. V létě přijde vhod vychlazená varianta.
Dá se dělat z rybízu červeného, černého i bílého. :P

Katka


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku:
Odeslat příspěvekNapsal: 5. 5. 2007 15:27 
Offline
Návštěvník
Uživatelský avatar
No, pokud je tam i to vhodné ochucovadlo (rum), věřím tomu, že čajem nepohrdne ani mužská část osazenstva. :D :D
Jen mě tak napadá, ty kuličky po rozvaření tam zůstanou? Nemá se výsledná směs ještě zcedit?

_________________
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku:
Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 05:37 
Offline
Návštěvník
Jéé, tak rybíz to je moje!! Ráda ho i sbírám!!!

tady jeden maminčin koláč:

Koláč s rybízem

20 dkg másla, 4 žloutky utřené do pěny, 14 dkg cukru a 35 dkg polohrubé mouky zpracujeme v těsto, které upravíme na dobře vymaštěný plech. Necháme péct a pak napolo syrové poklademe rybízem. Navrh ušleháme sníh z pěti bílků a dvaceti dkg cukru. Necháme dopéct a pak sníme!!


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku:
Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 05:38 
Offline
Návštěvník
RYBÍZ Á LA BRUSINKY

1 kg červeného nebo černého rybízu, 250 ml vody, 250 ml octa, 150 ml vody, 650 g cukru, kousek skořice, 3 hřebíčky

Rybíz přelijeme vařící vodou a octem. Přecedíme. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme cukr, rybíz a koření a vaříme 10 minut. Poté koření vyjmeme a horkým džemem plníme nahřáté skleničky, uzavřené je obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku:
Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 05:38 
Offline
Návštěvník
DIETNÍ RYBÍZOVÁ MARMELÁDA

Na jeden kilogram rybízového protlaku 10-12 tablet umělého sladidla

Rybíz vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme doměkka. Poté prolisujeme na strojku na ovoce. Protlak v hrnci za občasného míchání dál vaříme dokud marmeláda nezhoustne. Před koncem vaření přidáme umělé rozpuštěné sladidlo. Plníme do sklenic, které obrátíme dnem vzhůru dokud marmeláda nevychladne.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku:
Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 05:39 
Offline
Návštěvník
RYBÍZOVÁ ŠŤÁVA ZA STUDENA

2 kg rybízu, 2 l převařené vody, 2 kg cukru

Rybíz zalijeme studenou převařenou vodou a necháme 24 hodin stát. Scedíme, prolisujeme do šťávy, přidáme cukr a mícháme dokud se nerozpustí. Nalijeme do lahví.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku:
Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 09:52 
Offline
Návštěvník
Uživatelský avatar
Tak marmeláda a rybíz ala brusinky u nás má také prioritu, koláč se sněhem je také vynikající, šťáva nic moc, ta u nás nejde nijak na odbyt. Já ho mám nejraději od stromku! Pokud nám sluníčko úrodu neusuší, bude co trhat. Pořád neprší a neprší! :| :(

_________________
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku:
Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 19:02 
Offline
Návštěvník
Pokud by jste chtěly nahradit brusinky snadněji dostupným ovocem zkuste použít Aronii,je myslím dost nedoceněná, a jde z ní dělat prakticky vše co z brusinek.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku:
Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 19:04 
Offline
Návštěvník
Z černého i moravského jeřábu je výborné domácí víno i kořalička!


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku:
Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 19:40 
Offline
Zahradník
Pokud máte elektrickou sušičku na ovoce, přidávám tip na rybízové placky, které jsme vyzkoušeli:
rozmixovaný rybíz se nalije v slabé vrstvě na fóliovou misku (je součástí vybavení sušičky jako síta na bylinky) - ta se před tím malinko potře olejem, aby se placka nepřilepila. Suší se při 55 stupních tak deset, dvanáct hodin - přes noc by mělo stačit. Usušené placky jsou vláčné, jdou stočit, nebo nakrájet na kousky jako křížaly.
Placky potřené sladkou tvarohovou nádivkou jsou docela zajímavým mlskem.
Rybíz se může kombinovat třeba s jahodami, nebo jiným ovocem :)


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku:
Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 19:57 
Offline
Návštěvník
Fidych: Tak ty placky vypadají dost lákavě, až se mi sbíhají sliny:) Půjdu koupit sušičku!!


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku:
Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 20:03 
Offline
Zahradník
Stejné placky lze dělat i z třešní i višní a z rozmixovaných jablek, ale opravdu tenké, jinak sušení trvá dlouho a placky neproschnou stejnoměrně.
Chce to ale sušičku s ventilátorem, můj první kup byla sušička levná a "příliš jednoduchá", výsledek nepěkný: po třech dnech napůl udušené kousky nevábné barvy :cry:


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku:
Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 23:29 
Offline
Moderátorka
Uživatelský avatar
[quote="Červík"tNo, pokud je tam i to vhodné ochucovadlo (rum), věřím tomu, že čajem nepohrdne ani mužská část osazenstva. :D :D
Jen mě tak napadá, ty kuličky po rozvaření tam zůstanou? Nemá se výsledná směs ještě zcedit? /quote]


Jasně, chlapi tento čaj ocení taky - aroma rumu dělá svoje. :lol:
Jinak kuličky tam zůstanou, ničemu nevadí, a to ani při pití - zůstávají na dně sklenice. Lžičkou si je vybíráme a koušeme. V klidu se dají i spolknout, kdo je nemá rád, může je po dopití čaje vyhodit. Ale proč cedit? To je zbytečná ztráta času. :D


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku:
Odeslat příspěvekNapsal: 7. 5. 2007 18:59 
Offline
Zahradník
Když už jsme u těch pochutin pro pány, výborné je ovoce naložené v rumu: začíná se rybízem a jahodami (podle toho, co je dřív): v pětilitrové lahvi od okurek se vrstva ovoce zasype pískovým cukrem a zalije rumem. Tak se pokračuje jak jde čas a úroda ovoce, obvykle končíme švestkami. Do Vánoc se lahoda rozleží, i když konzumovat se dá i dřív, a chutná všem. Pěkně lžičkou vybírat z poháru...


Nahoru
 Profil   
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2, #  Další stránka

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přeskočit na:  
Podmínky pro užívání služby informační společnosti | Informace o zpracování osobních údajů | Cookies
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group