Čo na ryby?

Bez přísad se vaří těžko. Oblíbená koření, bylinky, doporučení, varování

Moderátor: Moderátoři Šéfkuchař.cz

Odeslat příspěvekod madeleine 22. 2. 2007 20:54

Ahojte,

chcem v našej domácnosti zaviesť zvýšenú spotrebu rýb, avšak, rada by som overené recepty, čím rybu ochutiť a ako ju pripraviť. Ďakujem za zaujímavé tipy... 8)
Zrušme sáčky! Slobodu gumeným medvedíkom!
Smrť katastru!
madeleine
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 23. 2. 2007 10:33

Na grilování ryb se mi docela osvědčily směsi koření (směs na ryby), samozřejmě ve variantě bez soli a glutamátu. Pochopitelně záleží i na tom co je to za rybu - losos se u mě dobře snáší s koprem, na pstruha či tresku jen máslo, trošku soli a drceného kmínu. Obecně to s kořeněním ryb nepřeháním - méně je často více ;-). Dobré jsou kombinace se zeleninou a sýrem (viz zapékané rybí filé.

Pokud hodláš ryby v domácnosti zavádět (a tím i přesvědčovat ostatní ke konzumaci), vol méně tučné modely - tedy pstruha, lososa, tuňáka, tresku. Před úpravou doporučuji opláchnout ve vodě s citronem - typický rybí pach, který ne každému sedí se tím značně zredukuje.
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Červík 23. 2. 2007 18:05

Bacha na rtuť, jak chytří teď objevili, ale já ryby přímo miluji. Pokud je čerstvá, tak na másle a na kmíně, aby vynikla její chuť. Jinak používám, na ty mražené, směsy. Docela mi chutná od Vitany směs na ryby. Tak že taková treska, kterou jsem dělala minulý týden, byla moc dobroučká, samozřejmě za účasti másla.
Jinak dávám při koupi přednost rybám celým, než filé.
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Červík
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod madeleine 23. 2. 2007 19:48

Máte skúsenosť s marinovaním ryby? Resp. asi skôr filé...

Môj manžel (druhá časť našej domácnosti) je strašne fajnový a ryby neznáša. Zvláda vyprážané filé (čo ja moc nemusím) a preto hľadám verzie na pečenie, či inú úpravu... lenže kosti nehrozia takže asi najskôr ten losos, alebo iné pláty či filé rybičiek... :)
Zrušme sáčky! Slobodu gumeným medvedíkom!
Smrť katastru!
madeleine
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Červík 23. 2. 2007 20:51

Pokud má rád něco ostřejšího, můžeš začít třeba i s tím filé.
Osolí se, obalí v mouce, posype chilli, kmínem a potře česnekem se solí.
Necháš do druhého dne odležet a upečeš na rozpáleném másle.
Nevadí, pokud se rozpadne.
Můžeš si i smíchat mouku s kořením ve směsku a v tom to obalit, ale pokud někomu ryby moc nejedou, asi bych mu je nevnucovala.
Jinak v létě grilujeme makrely v oné směsi od Vitany a jsou také prima.
Rybáře bohužel doma nemám, tak mi zbývá jen ten market, nebo co dostaneme od souseda. Na podzim to byl kousek štiky a na másle byla moc výborná.
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Červík
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod 0ndra 23. 2. 2007 23:02

výborná je ryba pečená v solné krustě, já takto připravuju pražmu, dá se koupit chlazená nebo i mražená. příprava je jednoduchá, ryba se dá do pekáče který je vysypaný hrubozrnou solí, kterou se pak i zasype zvrchu, takto obsypaná se dá péct, až je hotová tak se solná krusta odstraní a uvnitř je výborná šťavnatá ryba, solit se nemusí, trocha soli z krusty postačí...

klasika je ryba pečená na másle a kmíně, případně se snítkou rozmyrýnu, může se i podlévat bílým vínem, není pak tolik cítit rybinou

losos je výborný s koprem, třeba koprovou omáčkou nebo majonézou, pečený nebo vařený v páře, to je fuk

moc dobrý je tuňák - steaky, jenom se zprudka osmahnou a je to, bohužel kvalitní tuňák (chlazený) je dost drahý, ale dobrý jsou i ty mražený steaky od kimbexu (nebo tak nějak se ta firma jmenuje), tuňák má zajímavou chuť a struktura masa je taková trochu nerybí...

grilování je klasika - čerstvý pstruh, vykuchat, břicho nacpat bylinkama s česnekem a ogrilovat, k tomu čerstvý zeleninový salát a bagetky nebo bílý chleba a lahvinka vychlazeného bílého..... dokonalost
0ndra
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 0ndra 23. 2. 2007 23:03

doporučuju taky candáta na másle...
0ndra
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Slonik 24. 2. 2007 00:39

Ondra: na úpravu ryby v solné krustě jsem nikdy nenašel odvahu. Pořád mám představu, že to bude hrozně slané ....
"Moudřejší ustoupí." - Smutná pravda, na níž je založena světovláda hlouposti.
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Červík 24. 2. 2007 11:21

0ndra píše:výborná je ryba pečená v solné krustě, já takto připravuju pražmu, dá se koupit chlazená nebo i mražená. příprava je jednoduchá, ryba se dá do pekáče který je vysypaný hrubozrnou solí, kterou se pak i zasype zvrchu, takto obsypaná se dá péct, až je hotová tak se solná krusta odstraní a uvnitř je výborná šťavnatá ryba, solit se nemusí, trocha soli z krusty postačí...s/quote]

Rozumím tomu tak, že rybí kůže je nasátá solí, která se odstraní?
PS: Pražmu mám v mrazáku.
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Červík
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod madeleine 24. 2. 2007 12:18

slonik, nie je príliš slaná, jeto ako kura od jamieho, tiež ho celé zabalí do soli a je to skvelé... šťavnaté a akurát...

inak, tuniak chutí rovnako ako ten z konzervy? Je to asi jediná ryba, ktorá mi nechutí, ale možno je to tou konzervou... už som ochutnala pár výmyslov z toho a mne to skrátka nejde dolu krkom... :(
Zrušme sáčky! Slobodu gumeným medvedíkom!
Smrť katastru!
madeleine
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 24. 2. 2007 13:11

tuňákový steak a tuňák z konzervy je asi takový rozdíl jako mezi Paříží a Dobříší :-). Tuňákový steak je nádherný kus rybího masa, jen se musí opatrně upravovat, protože se snadno "přetáhne". Cena je pravda, trochu vyšší - obvykle činí něco mezi 400 - 800,- Kč/kg
"Moudřejší ustoupí." - Smutná pravda, na níž je založena světovláda hlouposti.
Slonik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mokus 2. 3. 2007 22:51

mel bych tu dva recepty:

prvni je tunak z konzervy:
rio mare vetsi konzerva, ale ne ta gastro
brambory
smetana na vareni
eidam
cibule
vajicko
oliv. olej
sul, pepr

do pekacku par kapek oleje, brembory na platky jedna vrstva, posolit a opeprit. potom vrstva tunaka, mala vrstvicka najemno posekane cibulky, posolit a opeprit. zase vrstva brambor. rozmichat baleni smetany s vajickem a nastrouhanym syrem, osolene a opeprene. vrstvy v pekaci zalejeme smesi a trosku utlacime. peceme pri cca 200 a neco stupnich na nejspodnejsi casti trouby, kdyz se udela na povrchu hneda "dejme tomu opecanka" tak by meli byt brambory hotove... zvladnou to jist i lidi, kterym ryby moc nedelaji dobre
Naposledy upravil mokus dne 2. 3. 2007 22:58, celkově upraveno 1
2,0 TFSI torsen, 2,0 TSI DSG
Genovo One, Challenger DVR-D3, iP5S
GEKKO GE-1
mokus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mokus 2. 3. 2007 22:57

druhy recept je na candata/zubace(sk):

filety z candata s kuzi
hl. mouka
maslo
sul
zazvor
na prilohu varene brambory

filety z candata uplne zbavime kustek, kuzi narezeme, malinko osolime a poprasime moukou. na masle osmazime z obou stran do zlata. nastrouhame zazvor a jim filety na taliri posypeme. priloha jsou varene brambory. ze pry je to candat ala kadlec :)
2,0 TFSI torsen, 2,0 TSI DSG
Genovo One, Challenger DVR-D3, iP5S
GEKKO GE-1
mokus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 1pepko 3. 1. 2008 13:59

mrknite sem, sú tu samé rybacie recepty, koreniny, údenie, chlebíčky polievky, kaviár....
Kód: Vybrat vše
http://www.podhajska-rk.szm.sk/
1pepko
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod 0ndra 3. 1. 2008 14:18

slonik: ryba není kupodivu vůbec přesolená, trik je v tom, že ta krusta uzavře veškerou vlhkost uvnitř a ryba je nádherně šťavnatá, přebytečnou sůl z kůže pak můžeš použít na dosolení jídla.... určitě se neboj to někdy zkusit!

sůl se může dát samotná, nebo pro větší kompaktnost hmoty ji lze smíchat s bílky

červík: kůže tu sůl nepustí dovnitř do ryby, já teda tu kůži nejím, protož je i s šupinama a je spíš dušená než pečená, takže asi nic k jídlu...

madeleine: je to jak píše sloník - zkus někdy koupit kus mraženýho tuňáka - možná ani nepoznáš že je to ryba :)

nedávno jsme koupili velký kus (asi kilo) mraženýho tuňáka, namarinovali teriyaki omáčkou, zprudka osmahli a chvilku nechali dodělat v troubě... pak už jenom nakrájeli na plátky.... výsledek byl naprosto božský, maso bylo krásně šťavnaté (uvnitř lehce "krvavé", ale to není u tuňáka na škodu), nevysušené a přímo delikátní... doporučuji!!
0ndra
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků